Blodsockermätning pågår!

Jag har skaffat mig en blodsockermätare och tänker ha lite koll på hur mitt blodsocker ligger under dagens timmar, hur intaget av mat och fysisk aktivitet påverkar sockret. Stickorna är svindyra (drygt 6 kr/st) men vad gör man inte för vetenskapens skull? Jag har till och med gjort stora avsteg från LCHF, hela gårdagen blev förgiftning av kroppen med kolhydrater (och magen är därefter idag) men idag ska jag åter i nyttig och god kost.

Jag började lite smått med mätningarna igår, vid kafferasten – då fick jag orsak att smaka på den vackra princesstårtan som en av kollegorna bjöd på. En halvtimme efter förtäringen hade jag ett blodsockervärde på 10,1 och en timme senare 6,8  för att vara nere på 5,1 två timmar efter förtäringen. Och då ska man veta att i Martin Ingvars och Gunilla Eldhs bok Hjärnkoll på vikten kan man läsa att hjärnan reagerar med att skrika efter mer socker när blodsockret går ner – hjärnan reagerar alltså på själva minskningen, inte vilken nivå sockret befinner sig i …inte undra på att det är svårt att låta bli mera sött när man en gång har börjat!

I morse när jag vaknade, tja klockan 11 i förmiddags, fastande, låg sockret på 5,5 och 30 minuter efter frukost på 5,8  och på  5,3 mmol/L 60 minuter efter frukost (en LCHF-frukost med turkisk yoghurt blandat med vispgrädde, ägg, salami och brie-ost + en balja kaffe). Jag ska kolla sockret varje timme idag, för att se hur det går … och det blir ingen fysisk aktivitet att tala om idag, däremot kommer jag att under morgondagen kolla före och efter löpturen också.

Om blodsocker och olika värden och hur man bedömer värdena, kan du läsa om hos Kostdoktorn, han har en hel sida om just bara blodsocker och diabetes. För de som inte orkar klicka sig vidare kan jag berätta att enligt Kostdoktorn så ligger normalt blodsocker ungefär mellan 4-6 mmol/l(*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid.

Syftet med allt detta är att få siffror på suget – dvs att jag lättare kan motstå glassen när jag ser hur blodsockret rusar upp och ner. Jag vet ju att jag mår illa av för mycket kolhydrater, men det är svårt att låta bli ibland. Siffrorna kan vara ett sätt att få mer motivation.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 Responses to Blodsockermätning pågår!

 1. Vad kostar en sådan mätare?

 2. Ister skriver:

  Daniel; https://www.abbott-diabetes.se/?id_item=178
  Mätarna är oftast kostnadsfria, det är stickorna som kostar pengar.

 3. Anna skriver:

  Vad har du för mätare?
  Min hund har ju diabetes så jag har en mätare hemma, men den visar lägre än det verkliga värdet (har jämfört med mätresultat jag fått hos veterinären några gånger). Dock funkar den ok för att hålla koll på hennes socker, eftersom jag börjar ha bra koll på hur det kommer att stiga/sjunka i olika lägen, så jag tror jag kommer att fortsätta använda den. Däremot kanske det vore intressant med en bättre mätare åt mig själv eftersom jag har haft förhöjda fastevärden. (Dock inte så mycket.)

  Mätaren heter FreeStyle Freedom Lite, jag har lånat den från hälsocentralen. Men det går ju att få en utan kostnad hos tillverkarna; https://www.abbott-diabetes.se/?id_item=178
  Det är ju stickorna som är dyra…. 350 spänn för 50 stickor.

 4. […] har blivit inspirerade att jämföra sitt blodsocker på LCHF-kost och annan mat: Blodsockertoppad på prinsesstårta. Det är intressant vilka extremt snabba och snabbt övergående blodsockertoppar man kan få av […]

 5. Miller skriver:

  Hm, testade mitt blodsocker efter en rejäl klump hemlagad glass. Alltså som består av ägg, grädde, socker och lite äkta vanilj. Enligt mätaren steg det knappt alls och då hade jag ändå hela dagen fram till 15-tiden kört på noll kolhydrater.

 6. Ingvar Bejvel skriver:

  Anna: Det finns många sätt att ta död på sin hund! För min del har jag två mörka tillfällen. Första gånger med spruta och någon form av gift, andra gången med bästa fodret på marknaden, Eukeneba! En hund med diabetes!!? Ge hunden naturlig kost, d v s enbart rått kött! Alltså, använd inte något av de befintliga hundfodren, endast rått kött! Efter detta finns inga behov av att kolla sockervärden!

 7. Slottsfrun skriver:

  Anna o Ingvar Bejvel
  Ja, eller låt bli att ge hunden DINA matrester som INTE är rent kött! Hunden är köttätare. Precis som vi. Allt annat ska ges i väldigt små mängder väldigt sällan, eller inte alls.
  Har funderat på att kolla upp rått kött, var man köper och vad det kostar. Det tar ju rätt mycket plats i frysen! Har en arbetskamrat som ger sin sånt. Har dock inte kommit till skott ännu…

 8. HUndens Husse skriver:

  Rått oxkött höll min 15åriga hund i perfekt hälsa. Ekologiska morötter, lite vete o råggroddar, ett ekologiskt torrfoder m lite omega3. Tyvärr blev jag tvungen att låta henne somna in då min gamla far måste in på ett hem, och hennes hjästa skulle krossats. Men friskare hund har aldrig skådats. Rått kött är Levande Föda för hundar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: