Trist inlägg?

Hade vissa svårigheter med att kliva upp idag – stor mental trötthet och ont både här och där. Vi har gjort en massa testat maximal styrka i olika muskler och olika rörelser, konditionstest på olika sätt och sedan diskuterat detta. Jag är ju av den typen att när jag ska testas eller ska göra ett test – då är det seriöst, inte hafsa förbi, vare sig jag är testledare eller testperson. Så Biering-Sorensen test av ryggmuskler gav mig ordentlig träningsvärk i ryggen, test av vadmuskelstyrka medförde träningsvärk from hell och kramper under två nätter, enbenshopp gav en fin svullnad i artrosknät. Test av rumpmuskelstyrkan medförde att jag undviker att resa mig upp eller sätta mig ner så länge som möjligt.

Men jag har i alla fall helt okej kondition, dvs syreupptagningen ligger på 2,8 l /minut, testvärdet på 40 mlO2/l/kg. Godkänd nivå ( nivå 3 av 5) ur ett hälsoperspektiv, men mycket hög nivå (nivå 5 av 5) jämfört med genomsnittssvensken. Naturligtvis gav inte Åstrand-testet (cykeltestet) rättvisande värden för mig, eftersom min maxpuls ligger högre än tabellens – 220 – ålder, men det gick att justera. Maxpulsen är något vi inte påverkar med träning, utan den har man när man föds och den sjunker med cirka 1 slag per år, eftersom hjärtmuskeln också stelnar lite med åldern. Min maxpuls enligt tabellerna borde vara 169, men är i verkligheten någostans kring 185. Cykeltestet är någonting som de flesta gym erbjuder, men alla testledare har inte förmågan att tolka resultaten rätt för de som hamnar i ytterändorna på normalkurvan.

Vad säger då siffrorna?

Exempelvis krävs det en syreupptagningsförmåga (av en normalviktig)på cirka 2,8 l O2/minut om man ska springa 11 km/h – dvs springer man milen på sub 60 har man sannolikt minst den nivån. För att klara en rask promenad på en timme (7 km/h) krävs det kring 1,5 l O2/minut.

Testvärdet är ett värde som man har korrelerat till personens vikt, dvs det krävs ju mer arbete (= som kostar syre) för en 100 kilos människa än för 50 kilosmänniska att gå i takten 7 km/h, den tyngre utför ju större arbete. Testvärdet anges i O2ml/(kg x minut).

Mitt testvärde blev 40. Det kan jämföras mot genomsnittet – då är det mycket högt, men jämför man det mot hälsomått blir det enbart godkänt. Eftersom genomsnittet är beräknat på genomsnittssvensken som faktiskt är rätt inaktiv, hamnar jag mycket högt, men ser man ur hälsoperspektiv så kunde jag ha högre värde – för ju högre värde, desto mindre sannolikt att jag drabbas av för tidig död pga hjärt-kärlsjukdom, diabetes, cancer mm.

Man har också sett att det krävs ett testvärde på cirka 35 för att man ska klara av ett stillasittande arbete och ha energi kvar till vardagen. För de som jobbar tungt, inom vård och industri krävs det sannolikt ett testvärde över 40 – och det är det inte många som har.

Så ju tyngre arbete man har, desto högre syreupptagningsförmåga måste man ha för att klara även vardagen! De som säger att de rör sig så mycket och tungt i sitt arbete att de inte behöver träna på fritiden har oftast helt fel – eftersom man inte ska ligga på sitt max under 8 timmar om dagen, då orkar man ju inte med resten av dygnet. Siffror som att man ska ligga på kring 30-40% av sitt max under arbetsdagen diskuteras som önskvärda … och dit är det inte många som når, många ligger på 80-90% av sitt max under arbetsdagen och är helt slut när de kommer hem.

Trist inlägg? Kanske det, men jag tycker det är vansinnigt intressant och kul! Nu ska jag sätta mig och läsa ännu mer om hur bra fysisk aktivitet är för hälsan.

Annonser

12 Responses to Trist inlägg?

 1. Definitivt intressant! Kan man som vanlig person få göra något sådant där test?

  För några år sedan hörde jag frasen ”det är inte frågan om att orka träna, utan att träna för att orka”. Tycker den summerar det bra.

  • Ninja Ister skriver:

   Jepp, ”träna för att orka” är en bra sammanfattning.

   Submaximalt konditionstest på ergometercykel (sk Åstrandstest) kan du göra på nästan alla moderna gym.

   Ett Coopertest kan du göra själv – spring så långt du orkar på plan mark (helst bana) 12 minuter och kolla sträckan…fast det är jäkligt jobbigt test.

   UKK testet är enkelt att utföra, bara man har bra klocka, en rätt mätt sträcka och kan pulsa (eller har en bra pulsklocka). Det är ett bra test för den som inte är alltför fysisk aktiv, tyvärr är den för lätt för exvis löpare.
   http://www.h-p-cosmos.com/en/content/application/walking2.htm

   Man går alltså 2 km så fort man kan, utan att springa, helst i samma hastighet på plan mark (gärna bana). I mål registreras tiden; minuter och sekunder och pulsen. Därifrån kan man räkna ut allt.

   Kommer du till min stad, då kan jag göra ett test på dig!

 2. Super! Ska kolla på gymmet om de kan fixa något Åstrandstest. Speciellt nu när jag inte kan springa mer än 5-10 minuter är det svårt att ha någon koll.

  Ska prova UKK. Dock har jag en maxpuls närmare 205, vilket är en bit från det 180 som jag ”borde” ha. Jag kan säkert skrämma upp det ännu högre om det skulle behövas. Farligt?

  Det är ju inte så långt till Hemligby (eller är det Svava som bor där?), så det går säkert att få in i kalendern någonstans. 🙂

  • Ninja Ister skriver:

   Hemlingby är vår lilla stads stora friluftsområde, så du tänker rätt.

   Om din maxpuls är högre än förväntat, måste man beräkna syreupptagningsförmågan på ett annat sätt, faktiskt ett enklare sätt… hur vet du förresten vad din maxpuls är, har du testat? Annars kan du bli mitt första maxpulstestobjekt …

 3. Jag har kört med Garmin med pulsband när jag har sprungit. På 7 min/km-tempo ligger den på 160-170, och i relativt brant uppförsbacke drar den iväg till 200-205 om jag inte saktar ner rejält.

  • Ninja Ister skriver:

   Okej. Då måste man ta till Åstrandstestet och räkna ut resultatet med hjälp av Borgs RPE … dvs du skattar ansträngningsgraden på en skala som är märkligt exakt… det är nästan magi!

  • Ninja Ister skriver:

   Förresten – vi kan planera in en dag då du (ni) kommer hit, så kör jag lite tester på dig och mäter och sånt… sen går vi på MEAT och käkar!

 4. Christine Eklundh skriver:

  Tur vi har dej, Ister, som håller ordning på detta svåra åt oss! Ha en redigt bra vecka!

 5. Ken skriver:

  Hade 4,8 i lungkapacitet en gång i tiden, antar att det inte är samma. Hmm…

  • Ninja Ister skriver:

   4,8 angav nog maximal syreupptagningsförmåga. Om du då var kring 80 kg så skulle ditt testvärde hamna på kring 60 mlO2/ (kg x minut).

   Som exempel bör brandmän ligga över 45, en skidåkare på elitnivå ligger kring 75-80.

   Så 4,8 var bra. Med betoning på var. Det sjunker snabbt som tusan, redan efter 14 dagars vila ser man en dramatisk sänkning.

   Jag funderar på att sätta ett mål på 45 på mig. Till sommaren. Får se om jag kommer upp till det. Det är ju lite svårare ju äldre man blir…

 6. Oh, Meat! 🙂

  Men jo, det vore kul. Blir nog efter nyår någon gång i så fall. Ska kolla i kalendern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: