Bekämpa fascismen!

Såg en infallsvinkel från en historiker, Henrik Arnstad, igår på Aktuellt (20/4 kl 21, 17 minuter in i programmet). Han menade på att Breivik bara är en helt vanlig fascist, alltså han gör det av ideologiska skäl. Fascismen har ju alltid varit och handlar fortfarande om den västerländska människan och kulturen som inte får besudlas med varken judar, marxister (30-40-talet) eller islam (nutiden). Han jämförde med Hitlers och Mussolinis politik, som ju väldigt många europeer frivilligt anslöt sig till – och då förekom, både i Italien och Tyskland, likande dåd i fascismens namn.

Arnstad menar på att vi har svårt att se den välpolerade fascismen, det ligger för nära oss och då måste vi ta till sjukdomsbilden; han är ett monster, psykiskt sjuk osv. Han säger också att hade det varit en fundamentalist från islam hade vi accepterat den politiska förklaringsmodellen, därför att han kom från ”en annan kultur” vi hade inte varit lika främmande.

I Breiviks manifest är Eurabia det stora hotet, ett Europa som med marxisternas (=sossarnas) hjälp har blivit invaderat av islam. Alla som tror på hotet om Eurabia, dvs hotet från islam, är inte schizofrena eller psykisk sjuka. Det ser vi i framväxten av alltfler nationalistiska partier – i Sverige har vi ju SD. Inte anser vi att de är sjuka? Visserligen finns det säkert även psykiskt sjuka bland fascisterna också, men vi får inte glömma att ”drömmen om den rena rasen” är en vanlig förekommande fras hos just nationalistiska partier. Sammanblandning av kulturer ses som något ont. Framför allt ses islam som något väldigt ont. Islamofobi år vår tids antisemitism (paradoxalt nog!).

Jag har funderat på det Arnstad sa igår, på Breiviks manifest och jag börjar hålla med Arnstad.

Breivik anger ju själv att han har agerat av ideologiska skäl, han anser att hans uppgift är avklarad – hans syfte var ju att eliminera det blivande ”marxistiska” (socialdemokratiska) ledarskiktet i hans rena Norge. Han ångrar sig inte, han ser ju sig som en soldat som försvarar sitt land. Han är fascist och han har lyckats med sitt mål. Han är beredd att ta straffet. Han är en hjälte hos fascisterna. Det är än mer skrämmande, tycker jag. Speciellt just det här att vi inte vågar se det politiska utan klassificierar fascismen som något som sjuka monster håller på med, när det faktiskt är en politisk ideologi som växer, dock med mer välpolerade politiker. Han är fascist och har lyckats med sitt mål.

Vi måste se vår egen del i detta dåd. Vi som tycker att fascismen är en vidrig ideologi, vi måste ha tydligare och bättre argument så vi i framtiden slipper se dessa främlingsfobikers partier växa sig och få inflytande i politiken. Vi får inte vara tysta och låta det ske.

Vi måste bekämpa främlingsfientlighet!
Vi måste bekämpa fascismen!

Annonser

8 Responses to Bekämpa fascismen!

  • Ninja Ister skriver:

   Det var ju just han som skrivit artikeln som var på Aktuellt.

   Jag håller med i hans analys. Ju mer jag tänker på det, desto sannare ter den sig.

   Breivik är en fascist. Han har mördat pga ideologiska skäl. Han ska dömas som en brottsling, inte som en psykiskt sjuk människa.

   Om vi förstår detta, kanske vi kan hindra framtida fascister. Vi måste hejda facismens framfart. Det är viktigt.

 1. Jag tror att Breivik som soldat inte ångrar vad han gjort för att han tror på sina mål och att det är ett måste för att nå dem, men kanske (jag hoppas) ångrar han sig som människa? Kanske önskar han också att det fanns en annan väg än den han såg?

  • Ninja Ister skriver:

   Han har gjort detta av ideologiska skäl, och ser sig (precis som muslimska självmordsbombare) som en hjälte, en martyr som offrar sig för sin ideologi.

 2. […] Lindas och Isters inlägg om Anders Breivik och det startar en massa tankar i mitt huvud. Jag har svårt att tro att […]

 3. Ken skriver:

  All politisk och militant extremism, oavsett mål, är förkastlig. Folk i gemen är klokare än så, iaf nu när vi står med facit i hand från gångna tider. Eller, det får vi hoppas.

  Sverige har ett förflutet som ett naziland. Alla (faktiskt alla, även om de flesta förnekar det) var sympatisörer. Vi hade läger för oönskade element. Vi satte en speciell stämpel i judarnas pass redan på 30-talet. Vi transiterade mer än 2 100 000 tyska soldater genom vårt land för att sättas in mot norrmän och finländare.

  Med tanke på historien så läste jag en ”historia”. Danmark tog man på en vecka, Norge var segare men föll efter 2 månader. Till Sverige – behövdes det bara ett telefonsamtal.

  Breiviks manifestation lever genom massmedia. Kan vi bara inte tystna och låta honom ruttna bort i en norsk rättssal, långt borta från journalister?

  • Ninja Ister skriver:

   Är vi verkligen klokare idag?

   Och framför allt – kan vi tysta se på när nationalistiska strömningar med renrasiga ideologier ploppar upp här och där?

 4. Ken skriver:

  Jag vet inte om vi är klokare, jag hoppas det. Men jag tycker att Breivik får för mycket publicering, det gagnar hans sak på något sätt. Vi får se en leende man på bilder i tidningarna. Det gör mej illamående. Jag skulle vilja demonisera honom mer, inte ge honom utrymme.

  Nej självklart ska vi inte stillatigande se på, jag hoppas igen, att vi kan ”mota olle i grind” på något sätt. Hur har jag inget svar på.

  Det ger mej starka olustkänslor att det faktiskt finns människor som ser honom som en man med kraftfull energi att ”lösa problem”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: