Gillar att må gott

Socialiserat mig lite AFK idag, alltid lika trevligt att träffa vänner. Jag passar på att hälsa på vännerna som bor en bit ifrån mig, nu när jag har bil. En av vännerna kommenterade mina FB-statusar, hon sa att ibland blev det sådana kontraster när hon läste på FB – först ett inlägg om mitt shoppande, följt av nästa inlägg av en bekant som klagar över att pengarna är slut trots att månaden inte är det.

Jag skriver ju rätt mycket om mitt shoppande och sparande, det kanske låter att jag är gjord av pengar, men så är ju inte fallet. Jag har det bra ställt, det hymlar jag inte med. Jag har ett arbete med en lön som ligger strax över genomsnittet, inga fantasisummor, men helt okej lön. Mina utgifter är små; jag bor i bostadsrätt med en låg avgift,  jag har inga skulder förutom på bostaden – och det är inga miljonlån jag sitter med, utan helt överkomliga lån, jag amorterar lite varje månad. Jag bor så nära mitt arbete att jag kan cykla till jobbet och behöver därmed ingen bil som kostar pengar – jag räknade att bilen kostade mig 1500 kr i månaden bara att ha; skatt, försäkring, parkering och årliga reparationer – plus bensin. Vansinne att ha bil om man kan cykla till arbetet, behöver jag bil hyr jag en – det har jag gjort fyra gånger under senaste året och det brukar kosta kring 5-600 kr gången.

Jag har det bra ställt, det är helt klart. Jag har inte massor av pengar, men så pass mycket att jag inte behöver tänka på pengarna varje gång jag handlar. Jag kan köpa det jag vill ha och det är jag nöjd med.  Jag har det bra, men känner också att jag har gjort rätt val i Livet, jag visste det inte då när jag valde, men med facit i hand ser jag det. Jag valde, efter åtta år inom industrin, att sluta och börja plugga. Trots att arbetsförmedlaren skrattade åt mig när jag sa att jag skulle bli sjukgymnast, trots att yrkesvägledaren ville att jag skulle välja något annat, som inte krävde så höga betyg. Jag valde att utbilda mig och slapp bli arbetslös när företaget investerade i maskiner som gjorde jobbet. Jag valde också att betala av mitt studielån istället för att begära anstånd när jag tjänade lite, det var stora summor i månaden eftersom jag hade två olika lån, hamnade mitt i låneförändringen 1987 – men eftersom jag valde att göra så, hade jag bara en struntsumma kvar när jag fyllde 40, ett par hundringar per månad. När jag inte fick den lön jag tyckte jag var värd, valde jag att säga upp mig från min dåvarande arbetsplats på landstinget, utan att ha något annat på gång, och när jag kom tillbaka efter ett år fick jag den lön jag hade krävt tidigare. När min Älskade dog, valde jag att använda försäkringspengarna till köpet av lägenheten och till att handla det jag behövde i mitt nya liv, utan honom.

Jag sparar inte pengar regelbundet förutom till semestern, jag har inget pensionssparande eller något annat organiserat sparande, jag gör av med mina pengar i ungefär samma takt som de flyter in. Jag har insett att Livet är alltför kort och oförutsägbart för att jag ska investera pengar i framtiden. Framtiden kan vara slut i morgon och då vore det väl synd att sitta på en massa pengar till ingen nytta? Så jag köper det jag behöver – och jag vill ha vackra saker omkring mig varje dag, jag vill ha böcker för att må bra i själen, jag vill ha snygga och praktiska kläder för alla väder och tillfällen, jag vill ha bra teknikprylar för att underlätta vardagen.

Så jag fortsätter att shoppa och skriva om mitt shoppande (och sparande!). Jag mår gott av mina prylar, kläder och vackra saker – och jag gillar att må gott.

Annonser

5 Responses to Gillar att må gott

 1. Ken skriver:

  Jag räknar kallt med att den dagen när jag pensionerar mej får jag lite av statens kaka. Någon stat. Annars ska de få se på fan, jag klipper till med käppen.

 2. bitterlinda skriver:

  Word. Sådär tänker jag när jag handlar massa choklad. Man mår ju så bra, imrogon kan jag vara död.
  Nu har jag köpt Tupla också! Du behöver inte vara rädd för betyget….

  • Ninja Ister skriver:

   Tupla är barndomsminne – den var dessutom så dyr att jag inte alltid kunde köpa den, det var bara någon gång ibland som jag tog mig råd.
   Men jag köper alltid minst en när jag är i Finland nuförtiden. Bara för att jag kan.

 3. Islandsmamman skriver:

  Flyttade till Island. BAD move ekonomiskt. VERY BAD move. Hade vi bott kvar hemma hade det sett helt annorlunda ut men oh, well. Jag kan inte oflytta hit och det som har skett har redan skett.

  Jag planerar att bli äldre än 67 år så jag pensionssparar. 2% av lönen och min arbetsgivare betalar in lika mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: