Midvinterblot

Pysslat och grejat hela kvällen medan skinkan var i ugnen. Jag ska ju tillbringa julafton hos Lillebror och har lovat ta med mig skinka … så mycket annat behövs inte på vårt julbord. Han skulle göra några köttbullar och vi har några kilo choklad som efterrätt så menyn är klar. Det ska bli kul att tillbringa julafton med honom och hans Vänlige Vän, det brukar bli avslappnad och mysig samvaro. Det kan hända att vi bjuder in Dottern också – hon kan ju vara med oss via Facetime!

Dagen före dopparedan ska jag åka till mina föräldrar i Åkersberga, jag har ju deras bil och de vill nog gärna ha den nu när de har kommit hem från Kanarieöarna. Jag tänkte åka ner på söndagen, får hoppas på att vädret är med mig, det är inte kul att köra om det snöar ymnigt. Men jag har åtminstone fyllt på spolarvätska idag. Jag har funderat på det i några veckor nu, men jag har inte hittat spaken som man öppnar motorhuven med. Så idag bad jag om hjälp på macken och killen var hygglig och kom ut och visade mig. Lite snöpligt känns det allt att behöva fråga om sådant, men hur jag än letade kunde jag inte finna den! Jag hade lite problem första gången jag tankade också – knappen för att öppna tanklocket var väl gömt för mig, jag fick säkert leta i 10 minuter innan mina ögon såg knappen till vänster om ratten. Jag hade letat i dörren, mellan sätena, på golvet och i taket … Instruktionsboken, säger någon nu, men den är totalt omöjlig att hitta i – innehållsförteckningen är värdelös och de benämner ju sakerna alldeles galet. Bensintank heter bränsletank, framljusen kallas för främre strålkastare och liknande konstiga saker. Att sedan försöka läsa i ljuset av lamporna inne i bilen med text i storleksordningen minsta möjliga – det går ju inte. Då är det enklare att fråga.

I morgon blir det Midvinterblot hos Väninnan – nätterna har nått sin kulmen, nu börjar dagarna bli längre igen. Det är värt att firas! Vi ska dock inte offra någon i år, det känns lite omodernt. Vi har firat Midvinter i många år, började någon gång i slutet på 1980-talet. På den tiden började vi med att åka till badhuset först och tvagade oss ordentligt innan vi fortsatte till Väninnan och Påskharen – eller Programledaren som han också kallar sig – och åt soppa av något slag, varefter vi höll igång hela natten lång.

Nuförtiden, när vi är äldre och förståndigare,  kör vi en light-variant med glögg och pepparkakor på lördag eftermiddag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: