Föreläsning om LCHF

Var på föreläsning med Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn, idag. Två timmar om fetmans historia och hur kolhydrater och fett påverkar vår hälsa. Rätt intressant att se hur fetman fullkomligt har exploderat sedan början på 80-talet, i lättprodukternas fotspår – i USA är bara en tredjedel av befolkningen normalviktiga numera. Riktigt så illa är det inte i Sverige, vi ligger några år efter USA och trenden mot alltfler feta i Sverige tycks ha vänt, precis som antalet hjärtinfarkter tycks ha sjunkit de senaste tre-fyra åren. Så vi kanske inte behöver hamna i samma elände som USA.

Hans föreläsning var på en bra nivå, det var lätt att förstå vad han sa. Det var dock inte så mycket nytt, jag har ju läst en hel del om kost på senare tid, men han hade ett roligt sätt att berätta. Det var nog sisådär 300 personer som var och lyssnade på honom, på Hotell City. Det var flest kvinnor och glädjande nog fanns det en hel del yngre människor där också, förhoppningsvis lär de sig att äta bra mat och slipper bli feta och få metabolt syndrom!

Det läskigaste med dagens kostrekommendationer är att många fortfarande rekommenderar diabetiker att ha kolhydrater som bas i sin kost – ALLA kolhydrater blir till socker och höjer blodsockret, det är bara hastigheten av höjningen som skiljer bra och dåliga kolhydrater åt. Äter man inte kolhydrater så höjs inte blodsockret och då behövs inte insulin, så enkelt är det. Han tog också upp kolesterolet och dess betydelse och att totalkolesterolet inte har så stor betydelse utan det är fördelningen av HDL/LDL (bra/dåliga kolhydrater) som är viktig, har man gott om HDL så kan det faktiskt vara ett skydd mot hjärtinfarkter!

Det kändes helt okej att käka en stor entrecôte med smörstekt svamp till middag idag. Inte bara gott utan nyttigt också!

Annonser

3 Responses to Föreläsning om LCHF

 1. Anna skriver:

  Ja jag misstänker att jag kommer att få lära mig något som jag redan vet om jag går på föreläsningar som den du talar om ovan. Undrar hur många där som inte redan visste vad de redan vet? Jag själv vill gå på en föreläsning om hur man gör när man redan ”vet allt” men inte gör det som man vet.

 2. Ninja Ister skriver:

  Jag träffade på två stycken (de som satt närmast mig) som INTE åt LCHF, undrade faktiskt själv hur många LCHF-talibaner det fanns där…
  Att inte göra det man vet är bra för en … det är märkligt att det ska vara så svårt.

 3. Anna skriver:

  Bra i så fall, att det är de som inte har kunskap som går dit!

  Det är märkligt ja, att det ska vara så svårt! Min mamma kämpade nästinpå in i det sista mot sitt sockerberoende. Den senare tidens forskning visar att cancer och höga insulinnivåer hör ihop. I alla fall när det gäller vissa ”cancrar”. En mycket närstående (och yngre sådan) till mig som ganska nyligen insjuknat i spridd cancer försöker nu sedan ett par månader tillbaka med ”ketogen kost”. Jag ber och hoppas att den kommer att ha effekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: