Dumheten i landstinget

Jag har följt DN:s serie i hur sjukvård bedrivs i Sverige idag, läst och känt igen mig. Produktionen styr pengarna. Vi producerar alltså sjukvård och får pengar utifrån det, produktionen är också med i lönemonologen (dvs när chefen talar om hur mycket pengar du får för ditt arbete).

I mitt yrke innebär produktion antalet besök jag tar emot –  en pinne för varje besök. Har jag 10 besök en dag får jag 10 pinnar. Genialt eller hur? Det har medfört att produktiviteten har ökat massor hos vissa medan hos andra ligger produktiviteten väldigt lågt. Lite förenklat finns det två sätt att arbeta – det ena är produktivt efter dagens system, det andra är icke-produktivt och premieras inte, tvärtom.

De produktiva arbetar som följer;

En akut rygg  ringer- första besöket, som beräknas ta 20 minuter bokas in då frågar och ev undersöker man patienten. Nästa besök (20 minuter) fortsätter undersökningen och vid tredje besöket (20 minuter) börjar hen med behandling. Det ger 3 pinnar för en timmes arbete. Patienten har fått komma tre gånger, betalat patientavgift tre gånger.

Sedan finns det ett annat sätt som vi icke-produktiva arbetar;

En akut rygg ringer – första besöket beräknas ta 60 minuter – man lyssnar, undersöker och behandlar/instruerar. Ofta bokas ett  uppföljande telefonsamtal (som inte räknas in i produktionen) in ett par dagar efter och visar det sig vid samtalet att fler besök behövs gör man det, annars avslutas patienten (tilläggas bör att 75-80% av akuta ryggar blir helt bra inom 10 dagar, vad man än gör eller inte gör!). Det ger 1 pinne på en timme. Patienten har kommit en gång, betalat en patientavgift.

Lite galet är det allt, jag tycker nog att om patienten klarar sig på ett besök är det bättre än att ha tre besök – för alla parter. Lite galet är det att pinn-produktionen ska bestämma lönen. Lite galet är det när vi jämför produktion mellan de olika sätten att arbeta och när ledningen säger att en pinne är en pinne är en pinne. Lite galet är det när ingen vill ha de multisjuka patienterna, ingen vill ha hembesöken (hembesök tar minst en timme), ingen vill ta hand om de gamla – herregud, det tar ju en kvart innan de har tagit av sig kläderna så man kan undersöka!

Men det värsta av allt.

Jag orkar inte längre bråka, jag orkar inte längre tjata, jag orkar inte opponera mig mot dumheten inom landstinget.

Annonser

9 Responses to Dumheten i landstinget

 1. Anna skriver:

  Jäkligt upprörande. Visste inte om att det funkade så.

 2. Ken skriver:

  I motsats till Anna, är jag inte förvånad. Allt handlar om produktivitet i samhället, självklart också sjukvården. Det har någon överbetald landstingspolitiker slagit fast efter påtryckningar uppifrån de som har ännu mer betalt för att göra skillnad på folk o folk, på sjuka o friska, på dig o mig, på fattiga o rika.

  Det är heller inget som kommit till efter alliansens intåg på den politiska arenan, denna försämring har kommit med den ”moderna politiken” som slog igenom efter 70-talet. Amerikaniserat, västvärldsproblem, helavärldsproblem – det är den nya tiden, allt ska ge tillbaka.

  • Ninja Ister skriver:

   Det blir alldeles förfärliga konsekvenser när man försöker implementera industri-tänk i vården. Då passar inte svårt sjuka med flera diagnoser in – de måste ges en huvuddiagnos – fast det kanske är så att de sammanlagda diagnoserna blir ett stort problem – inte var och en för sig.

 3. MiaM skriver:

  Finns det nån gräns för hur ofta en patient får behandlas? Kan man inte tvinga patienten att gå ut och anmäla sig igen till receptionen två gånger till under den där timmen?

  Ja, korkat att behöva göra så men är systemet dumt så är det systemet som ska få lida, typ…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: