Död och lemlästning

Tittade på filmen Okänd Soldat (Tuntematon sotilas) igår på Youtube, med subtitles på engelska (!) varvat med nyheter från terrordådet på Boston Marathon. Död och lemlästning. I det ena fallet med staternas godkännande, i det andra inte.

I ett rättfärdigt krig (nej, jag tycker inte det finns rättfärdiga krig, men hittar inte ord) mellan två stater försvarar unga patriotiska soldater sitt fosterland mot fienden på var sin sida om gränsen och är övertygade om sin rätt att döda den andre.

I terroristernas krig är det exakt samma sak, skillnaden är bara att de inte har statens sanktion, bara sin guds, men de tar sig rätten att döda andra och gör det i guds namn – om han så heter Gud, Allah eller Jahve.

Alla dessa döda. Alla dessa skadade.

Allvarligt men inte livshotande – brukar vara svåra skador, ofta huvudskador som kan ge bestående men, de som bara är skadade  har bara en avsliten fot, krossade fingrar, splitter i lemmarna. Men en avsliten fot är en fot färre att springa med. Splitter i ögat är ett öga mindre att se med. Krossade fingrar är en hand mindre att smeka med. Det gör ont. Det hindrar. Det förlamar. Länge.

För att inte tala om hur själen måste förändras – både av att någon försöker döda en, men också av att döda en annan människa. För hur det än är, vilken gud eller stat man än företräder, så är det ju dödandet det yttersta brottet för människan – att ta livet av en medmänniska. Det är inte bara offret som får skador, det är också förövaren.

Jag hoppas att jag aldrig behöver komma till den situationen att jag måste medvetet skada eller döda en annan människa.

Annonser

One Response to Död och lemlästning

  1. […] har händelsen väckt starka känslor och många är förargade. Det finns också oro, främst eftersom ingen ännu vet vem som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: