Frusen i Amsterdam

Tre dagar avklarade i ett kallt Amsterdam. Torsdagen tillbringades på Arlanda, två halvdagsföreläsningar med massor av information som vi sedan fick smälta på flyget till Amsterdam. Sent på torsdagen kom vi fram till hotellet, såg att restaurangen mittemot hade öppet och rusade dit efter att ha slängt in väskorna.  – Jodå, köket har öppet 8 minuter till sa de och släppte in oss (bara 17-18 personer) och vi fick god mat. Vi käkade dock inte Bitterballe som vi hittade på menyn utan nöjde oss med hamburgare denna gång.

Fredagen började med mycket intressant och givande studiebesök på en hälsocentral i en av Amsterdams förorter, en förort med många invandrare. Många likheter med vården i Sverige, men även många olikheter – bland annat ersätts vården av privata försäkringsbolag vilka dikterar villkoren för vårdgivarna. Inte så mycket att ta efter, de var inte heller nöjda med systemet – försäkringsbolagen ska ju tillfredsställa aktieägarna och aktieägarnas intressen sammanfaller inte riktigt med vårdgivarnas. Hur man än vänder och vrider på sakerna så är ju inte vård riktigt jämförbart med produktion av varor och andra tjänster! För övrigt var vården väldigt lik vår – förutom att läkarna här gör även uppgifter som sköterskorna gör hos oss och läkarbesöken bara åtgärdar en sak åt gången. Ser väldigt bra ut på pappret – de har ju många korta besök och är därmed mer produktiva – men inte för patienten som kanske måste besöka sin läkare 2-3 gånger för att få allt åtgärdat. Man kan inte få både magen och knät undersökt på ett och samma besök, det hinns inte med.

Däremot har de börjat få specialistläkare i stadsdelarna, man hade exempelvis tillgång till gynekologmottagning med möjligheter till lättare operationer (ej narkos) bara tvärs över gatan från hälsocentralen! Lyxigt som tusan och så mycket enklare för alla!

Fredag eftermiddag hade vi fri tid och vi sprang runt i ett svinkallt och regnigt Amsterdam, regncapen från Classe Ohlson kom väl till pass. Jag följde med ett gäng på Heinekenmuséet för att bli lite varm och vi lärde oss en massa om öl, exempelvis varför det ska vara skum på ölet och varfr en del ”drar av” skummet med en liten spatel. Det besöket avslutades med en liten kanaltur till stadens centrum och en rask promenad genom Red Light District där vi ordentliga svenskar förfasade oss över alla Coffe Shops och diverse suspekta butiker med lädermasker och dildos i sann svenskpuritans anda. Vi gick inte in på cannabis-muséet heller utan hittade en restaurang som rymde oss alla och åt en helt okej middag.

Lördagen började med köande i frukostmatsalen som visade sig vara kraftigt underdimensionerad och mycket dåligt organiserad, köerna var långa och personalen sprang som skållade råttor och fyllde på och plockade undan. Vi fick dock i oss frukosten, för mig blev det bara ost och skinka nedsköljt med en massa espresso och hann sedan med lite grupparbeten – det var ju faktiskt en arbetsresa och det gällde att utnyttja all tid så effektivt som möjligt.

Sedan var det gata upp och gata ner i Amsterdam igen – det var skönt att få sitta ute på ett café och njuta av solen när den behagade sig fram, ta en kopp kaffe och sedan var det åter promenerande till nästa ställe. Hittade ett fantastiskt glass-ställe och jag fick gå in en gång till för jag kände mig inte nöjd med tre kulor av den fantastiskt goda glassen som serverades på stället. Jag lät bli alla chokladsaker de hade på hyllorna – allt från små fina praliner till skor av choklad i normalstorlek!

Efter dusch och ombyte på hotellet var det så dags för Kanalbåten och indonesisk middag och vi fick se alla gator vi hade gått på från kanalerna istället. Det var häftigt att sitta i båten och se staden, för att inte snacka om alla dessa fina husbåtar. Mest imponerad blev jag dock av hur de vågade parkera precis intill kanalkanten som saknade räcke! Guiden berättade att det var cirka en bil i veckan som föll ned i kanalen och det kunde bli kostsamt för bilägaren att få den bärgad – om hen inte hade is i magen och väntade – i den sjunkande bilen – in brandkåren. För hann brandkåren fram räknades det som räddningsaktion och då stod räddningskåren för notan, annars fick bilägaren själv stå för det.

Idag, söndag, var det ett gäng som åkte och tittade på tulpanodlingarna, men jag vägrade följa med och sov länge istället och strosade med några andra ett par timmar på Schipol – flygplatsen i Amsterdam. Det kändes inte frestande att åka fram och tillbaka, gå utomhus i eventuell regn och frysa igen.

Det har varit ett intressant och lärorikt veckoslut och det har varit oerhört trevligt att umgås med arbetskamraterna på ett lättsamt sätt, det har varit mycket galenskap och skratt likväl som det har varit en del intressanta diskussioner och samtal. Arbetskamraterna har rest vidare hem, själv sitter jag på Arlanda och nu väntar en natt på Rest&Fly – sedan blir det äntligen resa till Dottern. Flyget går i morgon förmiddag och i morgon kväll kommer jag att få träffa henne och hennes Amerikan igen.

Och jag kommer garanterat inte frysa i Phoenix vilket jag har gjort i dagarna tre i Amsterdam.

4 Responses to Frusen i Amsterdam

 1. Ken skriver:

  Rättar mig själv: Holland och Nederländerna är inte samma sak. Nationen heter Nederländerna och har gjort det sedan 1500-talet.

  Holland består av två provinser som tillsammans utgör cirka en sjättedel av Nederländernas yta. Rätt ska vara rätt.

  • Ninja Ister skriver:

   Jag känner att jag var i Amsterdam, inte så mycket i Nederländerna. Det är ju bara en stad, kanske inte alls representativt för Nederländerna.

   Men många cyklar var det. Många!

 2. kyrkis skriver:

  Intressant att höra om vården i Nederländerna. Fin reseskildring.

  Ha en fin tripp till staterna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: