Internationella kvinnodagen passé?

[Inlägget nedan skrevs 2010. Den är fortfarande lika aktuell.]

Det här med Internationella kvinnodagen har spelat ut sin roll i Sverige, eller hur?

Jag menar – här i Sverige är vi ju jämställda, vi har lika lön för samma arbete, kvinnorna blir myndiga vid samma ålder som männen, kvinnor får söka alla jobb som männen. Sen att de flesta kvinnodominerade arbeten såsom hemtjänst, barnomsorg, städning genererar mindre pengar i plånboken än till exempel parkarbetare, brandmän och snickare – det har inget med jämställdhet att göra, det är ju olika arbeten och måste betalas olika, eller hur?

Det vet vi ju att brandmännen har livsfarligt yrke som kräver fysisk styrka – han måste ju in i röken och bära ut människor, därför ska de tjäna mer än kvinnorna i hemtjänst. Kvinnorna i hemtjänsten får ju skylla sig själva när de inte tränar så att de klarar de tunga lyften och förflyttningarna av människor, och de bör ju förstå att inte stå nära dessa MRSA-smittade, Hiv-positiva, vinterkräksjuka eller bara allmänt gamla och sjuka människor som de ska byta blöjor på.

Och barnomsorgen – det är ju bara att passa lite ungar om dagarna, hur jobbigt kan det vara jämfört med att köra traktor eller gräsklippare… för att inte snacka om snöröjning och lövkrattning – det är kvalificerat arbete jämfört med att jaga ungar på en inhägnad gård.

Behagar mannen, det gör den svenska kvinnan av egen fri vilja, det är inte av tvång hon rakar sig både här och där och stoppar fötterna i små skor med skyhöga klackar, det är av egen fri vilja. Den svenska kvinnan drar sig tillbaka till ett rosa gym utan män när hon vill träna utan make-up – för den svenska kvinnan svettas inte framför en man, men det är ju av egen fri vilja, inte alls något dolt kvinnoförtryck.

Den unga svenska flickan tycker att det är okej att bli kallad för slampa om hon har legat med fler än två killar, hon ska också ta ansvaret för att killen inte blir far mot sin vilja – hon ska ju helst göra abort om han inte vill bli pappa. Att killar fortfarande ses som lite häftiga när de drar över den ena slampan efter den andra, det är ju bara som det ska.

Nä, nog har vi det jämställt här i Sverige och kan skippa det här med feminism och internationella kvinnodagar. Eller?

Länge leve feminismen och den Internationella kvinnodagen – åtminstone borde den leva tills kvinnors och mäns varande och görande värderas lika i hela världen.

Annonser

9 Responses to Internationella kvinnodagen passé?

 1. fgggmf skriver:

  Just vad det gäller orättvisor angående löner och kvinnliga direktörer så tror jag att det tyvärr måste gå en generation till.

  De flesta unga av idag är uppväxta med tanken att det självklart skall vara rättvist mellan könen och när dom väl kommer till makten så tror jag på förändringar.

  Som man är jag lite ledsen över de delar där män är eftersatta knappast diskuteras för det ses som något fult.

  Tänker främst på tvister om vårdnad av barn.

  Tycker också att det är galet med det miljardregn som ges till genusforskare, (främst kvinnor), de pengarna skulle göra bättre nytta i skolan och vården.

  Tror att i framtiden är det vi män som kommer att hamna på efterkälken.
  Tänker främst på att kvinnor dominerar i de högre utbilningarna och generellt är smartare.

  Till sist grattis. 😉

  • Ninja Ister skriver:

   Att man uppmärksammar orättvisor som drabbar kvinnor idag, betyder inte att andra orättvisor inte finns – men idag är det Internationella kvinnodagen.

   Kvinnors görande värderas inte lika högt som männens – och så länge det är så måste vi slåss för jämställdhet.

  • fgggmf skriver:

   Instämmer till 100 %

 2. Anna skriver:

  Instämmer i det mesta men är inte säker på att tjejer blir eller går med på att bli kallade slampa om de ligger med fler än två…eller så har jag aldrig råkat ut för att någon sagt så.

 3. fgggmf skriver:

  Ett av det mest missförstådda ordet bland unga(förutom heder) är ordet hora.
  Ungdomarna av idag fattar inte att det krävs en penningtransaktion för att göra ordet rättvisa. 😉

 4. Anna skriver:

  Torsk med smält smör och hackat ägg är gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: